Vilka positioner finns på en hockeyrink?

Vilka positioner finns på en hockeyrink?

June 4, 2018 0 By Elitserienplay

Hockeylagen består av en trupp omfattande 22 spelare som bildar formationer. Dessa kallas kedjor och backpar. Som regel har ett lag 7 backar, 13 forwards och 2 målvakter. De 5 av utespelarna som är ute på rinken samtidigt kan följas åt under matchen och bytas ut av en annan femma. Ändringar och byten mellan dessa sker efter coachens direktiv. Speciella situationer uppstår då ett lag får powerplay eller boxplay.

Powerplay blir det när motståndaren decimerats på grund av utvisning/ar, och vice versa för boxplay. De givna formationerna betyder inte att de följs under en hel match. Platsbyten mellan forwards och backar sker beroende på hur spelet utvecklas. Formeringarna ska ses som grund. Byte mellan spelare kan ske under spelets gång eller efter avblåsning. Efter avbrott sker tekning där ett lag utser tekare och en reserv för denne om avvisning görs av domaren.

Ordinarie, avbytare, inhoppare och ledare

Coachen väljer den målvakt som ska vakta målet inledningsvis. Reservmålvakten kan få hoppa in om så krävs men brukar användas som grindvakt vid båsdörren av lag i lägre divisioner. I högre serier har man en av ledarna som sköter den saken. Ofta hoppar den som ska in på isen över sargen. Det gäller att hålla ordning på spelare så att laget inte drabbas av utvisning på grund av för många spelare på isen samtidigt.

Coachens och de andra ledarnas roll och agerande är mer betydande före matchen och i pauserna. Under match kan coachen ge direktiv åt de spelare som sitter på bänken men kan knappast påverka skeendet på isen samtidigt som det sker. Även flera av avbytarna tar på sig att peppa och muntra upp sina lagkamrater. Särskilt lagkaptenen och hans assistent. Vid oklarheter är det kaptenen som i första hand snackar med domarna, artigt.

De som inte syns

En mycket viktig roll som inte direkt märks för åskådare är materialförvaltarens. Före match ska alla kläder, utrustning och prylar ses över så att de är i gott skick. Målvaktens skydd med remmar behöver särskild översyn. Skridskor måste slipas och för den uppgiften finns utbildning i förbundets regi. Inte minst spelarnas klubbor är viktiga men själva lindningen av bladet med tejp brukar de flesta lirare vilja ta hand om själva.

Ishockeyklubben behöver ha god ekonomi för att klara ut alla kostnader som material, spelarersättningar, hyror och administrativa utgifter. Därför är sponsorer mycket viktiga att sluta avtal med. Större klubbar har särskilda personer som jobbar med företagskontakter och för dialog med kommuner om bidrag. De behöver också funktionärer vid arenan. Personer som sköter insläpp, servering och den typen av service till publiken. Alla tillsammans bildar klubben och är alla lika viktiga för laget.

Backarna och forwards

Två backar brukar ett lag alltid ha på plan samtidigt, det är viktigt ur försvarssynpunkt. Dessa är höger- respektive vänsterbackar. Sex backar bildar tre backpar som byter av varandra. En backreserv finns också tillgänglig för att avlasta de ordinarie. I försvarsposition arbetar de närmast målvakten och har när tillfälle ges uppgift att få ut pucken ur zon. I anfallsläge är placeringen innanför blå linje och en del av backarna är goda skyttar på håll.

I formationerna som benämns femmor ska det finnas en vänster- och en högerforward, normalt. Eftersom spelarna kan ha höger- eller vänsterfattning brukar man ha en av varje på respektive kant. De ska i första hand vara inriktade på anfallsspel men i försvarsläge är deras uppgift att störa motståndarnas backar så att de inte kan avlossa skott mot mål eller att täcka skott. I anfallet bör en av dem alltid vara placerad framför motståndarens målvakt.

Centern är den centrale

Centerforwarden har särskilda uppgifter i de centrala delarna av rinken. I försvar är det bra om motståndarna pressas ut mot sargens sidor och i anfall är det centern som i mycket styr spelet. Under så kallad transport av pucken upp mot anfallszon är det centern som ser till att uppspelen är säkra och ofta är det han som åker in med pucken i zon eller skickar ner den mot sarghörnen för forwards att åka på.

Målvakten

Målvakten kallas för den siste utposten i alla lagsporter där sådan finns och i hockey är målvakten oumbärlig. Han bör vara reaktionssnabb, ha instinkt för reflexer, säker med plockhandsken och dessutom uppträda med ett lugn som ingjuter förtroende hos egna laget. Samt utstråla en säkerhet som inger respekt hos motståndarna. Målvakten kan bli utvisad för samma förseelser som utespelarna men enligt reglerna ska en lagkamrat avtjäna straffet såvida det inte gäller matchstraff.