Världsmästerskap i hockey och dess historia

Världsmästerskap i hockey och dess historia

June 4, 2018 0 By Elitserienplay

Hockey är en sport med långa anor. Sporten har spelats sedan 1800-talet, även om det givetvis har skett en hel del förändringar i bland annat regler och spelplansutformning sedan dess. Det första världsmästerskapet i hockey spelades redan år 1920, då med Belgien som värd. Hockey-VM hölls sedan varje år fram till 1939 då andra världskriget utbröt och orsakade ett längre uppehåll. Först år 1947 spelades nästa VM, men sedan dess har det hållits utan avbrott.

Som de flesta andra världsmästerskap är värdlandet ambulerande, VM hålls på olika platser varje år. Sverige arrangerade VM första gången 1949 och har sedan dess huserat turneringen inte mindre än elva gånger (varav två tillsammans med Finland). Då ishockey är en sport som är stor i framförallt Norden, Ryssland (och de tidigare sovjetrepublikerna) samt Kanada och USA, har hockey-VM aldrig arrangerats utanför Europa eller Nordamerika (under förutsättning att man räknar Ryssland som odelat Europa).

Vinnare genom tiderna

Av de 56 Hockey-VM som har spelats finns det två nationer som utmärker sig. Ryssland och Kanada. Då det efter Sovjetunionens upplösning bestämdes att de medaljer som vunnits under den flaggan skulle anses tillhöra Ryssland så leder de guldligan med 27 vunna guld. Tätt därefter kommer Kanada som har 26 stycken. Därefter är det ett stort hopp ner till trean Tjeckien som “bara” har vunnit 12 guld totalt genom tiderna.

Vi svenskar då? Jo, vi skuggar Tjeckerna med elva guld, det senaste taget år 2018 i Danmark. Två stora hockeynationer som har förhållandevis få guld är USA och Finland som bara har två var, men desto fler silver. I fallet USA kan det låga antalet guld sannolikt förklaras med att slutspelet i den nordamerikanska hockeyligan NHL ofta pågår samtidigt med Hockey-VM, vilket gör att amerikanerna hellre behåller sina bästa spelare på hemmaplan.

Regler och turneringsupplägg

Hockey-VM spelas enligt IIHF-reglerna. Det gör att planerna är större än NHL-planerna, och att en del regler gällande bland annat icing och hög klubba skiljer sig. De olika lagen får dessutom ha med sig två avbytare fler än om VM hade spelats enligt NHL-regler. Det finns givetvis en mängd ytterligare regelskillnader av mindre karaktär gällande till exempel utvisningslängd för olika förseelser, vad som händer om man råkar sparka pucken med mera.

Hockey-VM organiseras utifrån ett divisionsupplägg där de bästa lagen är med i det som ses som det “riktiga” VM. Antal lag som roterar i den högre divisionen har varierat genom tiderna. Under perioden före första världskriget var det totalt 21 olika nationer som hade representation i världsmästerskapen. Efter andra världskrigen har det varit 25. En liten ökning kan tyckas, men då måste man beakta att sporten som sagt främst spelas där det är kallt.

Bojkotter av VM-hockeyn

Genom historien har det vid ett flertal tillfällen varit länder som har bojkottat hockey-VM av olika anledningar. Idrott har alltid varit en del av storpolitiken. En av de längsta bojkotterna var Kanada som vägrade ställa upp under åren 1970-1976 i protest mot att de inte fick använda sig av professionella spelare i världsmästerskapen, den så kallade amatörregeln liknande hur det tidigare var i OS. Kanske är det därför Ryssland leder poängligan?

Utöver denna händelse så har det varit få riktiga bojkotter av hockey-VM. Förmodligen mycket beroende på att många tenderar att se hockey-VM som mindre viktigt än den hockey som spelas i OS, där både USA och Ryssland har bojkottat deltagande i protest mot varandra. Som tidigare nämnt så har USA sällan med sig sina bästa spelare till VM, så på sätt och vis kan man kanske se det som en ständigt pågående bojkott?

Spelare som deltagit i flest VM-matcher genom tiderna

Den spelare som deltagit i absolut flest VM-matcher är Tjeckoslovakiens Jiří Holík som spelade smått otroliga 123 matcher i landslagströjan under sin karriär som sträckte sig från år 1964 till 1977. Det är sannolikt ett svårslaget rekord. På andra plats hittar vi fyra spelare som delar på silvret med 117 matcher. Sovjeterna Vladislav Tretjak och Vjatjeslav Fetisov, finländaren Lasse Oksanen och tysken Dieter Hegen. Rekord för flest spelade VM-turneringar har schweizaren Mathias Seger med 16.

VM i damhockey

Damhockey har haft svårt att etablera sig som både publik- och tv-sport i och med att sporten främst utövas av män runt om i världen. Idrotten har dock utövats av kvinnor i över 100 år. Den första matchen som enbart spelades av kvinnor skedde i staden Barrie i Ontario, Kanada år 1892. Det första världsmästerskapet i damhockey hölls år 1990, det vill säga nästan 70 år efter det första herr-VM.