Vad har hockey för historia?

Vad har hockey för historia?

June 4, 2018 0 By Elitserienplay

Hockey på is grundar sig förmodligen på gamla tiders versioner av dagens moderna hockey på gräs. Redan på 1300-talet omnämns ett spel liknande hockey i en proklamation av engelske kungen King Edward III. Ett statut från 1573 nämner hockey, benämnande ett spel med boll och stavar eller stickor. Några målningar från 1700- och 1800-talet visar folk med klubba och boll på is. Beträffande dagens puck så hävdas att ordet emanerar från skotsk gäliska “puc”.

Enligt svensk historia om sport existerar ett graverat konstverk hur en viss svensk Carl Gidén och några andra utövar något med klubba och boll på is. I Sverige var det bandy som först omnämns av vintersportens lagidrotter. Mot slutet av 1800-talet började matcher uppstå, men inte riktigt organiserat. Ett bevarat foto från Nybroviken taget 1901 visar ett väl organiserat spel med bland annat hörnflaggor, och det var bandyspelare som senare tog upp hockey i landet.

Efterforskning om hockeyns historia

I nästan 100 år har hockeyns historia varit som spridda löv för vinden, lite uppgifter här och annat där. Men 1991 bildades Society for International Hockey Research, en grupp av 17 medlemmar tog upp hur man skulle kunna bevara sportens arv på bästa sätt. De är ett nätverk av akademiker, författare, media, samlarfantaster, statistiker och hockeyfantaster. Deras letande efter data har gett flera resultat omfattande spel liknande hockey från 1600-talet och framåt.

Med all historia om spel med klubbor på is anses den moderna hockeyn på is härstamma från Kanada. Där spelades den första officiellt erkända hockeymatchen i Montreal 1875. Matchen spelades mellan två lag med nio spelare vardera. Istället för puck användes en rund skiva av trä att slå med klubborna. Målburarna var lite större än idag och spelet gick på en rink med sarg som i första hand var till för att skydda åskådarna.

Ishockeypolka eller publikdans?

I Sverige vet vi att de första svenska ishockeymatcherna spelades i Belgien under de Olympiska Sommarspelen (!) i Antwerpen 1920. Där presenterades hockey på det olympiska programmet för första gången. Ett gäng bandyspelare fick försvara den svenska äran trots att de förmodligen inte hade någon större erfarenhet av hockeyklubbor och puck. Trots det vann Sverige mot Belgien och Frankrike med 8-0 respektive 4-0 innan det blev storstryk 1-12, i sista matchen mot Kanada.

Under 1970-talet genomfördes en undersökning vad svenska folket tyckte om idrott och ishockeyn ansågs från och med då som en av Sveriges nationalsporter. Då hade redan bandyn blivit passerad som publiksport av hockeyn, från 1955 och framåt drog hockeyn fler åskådare. En mätning som gjordes för några år sedan placerade Svenska Hockeyligan, SHL, tvåa bland alla publikdragande sporter – efter Allsvenskan med nära 6 000 åskådare i snitt per match. Trea kom HockeyAllsvenskan.

Betydelsen av lärdom inom hockeyns historia

Hockeyn i Sverige har utvecklats starkt under åren och vår toppdivision SHL räknas som en av världens främsta efter den nordamerikanska NHL. Den stora expositionen kom under perioden från sextiotal till nittiotal då de flesta kommuner byggde ishallar. Speciellt för ungdomar har tillgången till is inomhus betytt mycket. Den svenska mentaliteten för föreningar och klubbkänsla är en annan starkt bidragande orsak till framgången som toppas med juniorer och seniorer i Småkronorna och Tre Kronor.

Utbildning av ledare, tränare och funktionärer har historiskt sett betytt mycket för svensk hockey. Sverige kan räknas till föregångsland i den bemärkelsen med framtagna utbildningsprogram långt bak i tiden. På tränar- och ledarsidan är det upplagt i stegform som börjar med grundkurs. För barn- och ungdomsledare, junior och senior finns två nivåer. Högsta graden är för elittränare. Även specialkurser finns för målvaktstränare, materialförvaltare och för de som ska slipa skridskor.

Teorins A och O i praktiken

Hur lagens spelare formerar sig och uppträder på rinken har förändrats avsevärt under åren. Taktik har alltid varit viktigt i alla sporter och särskilt för hockeyspelare. Förr hade nog inte alla lag så bra organisation vare sig runt eller på isen. Även om de sex spelarna på plan alltid haft preciserade roller så har dessa blivit mer exakta. Målvakt, två backar, en center och två forwards måste fungera i teamwork.

De svart- och vitrandiga

I hockeyns barndom kanske det ofta inte var så noga med vem som dömde en match. Den åsikten har förändrats kraftigt och idag krävs precis som för tränare och andra ansvariga licens som bevisar att man eller kvinna dömer på rätt nivå. Detta gäller både huvuddomare och assisterande, såväl som andra matchfunktionärer som sekretariat, tidtagare och funktionärer i utvisningsbåsen. Måldomare fanns förr men har numer ersatts av personal i det så kallade situationsrummet, där videoupptagningar granskas.