Vad är hockey?

Vad är hockey?

June 4, 2018 0 By Elitserienplay

Den moderna typen av ishockey anses ha uppkommit under senare delen av 1800-talet i Nordamerika. Men primitivare avarter med benämningen “hockey” eller “hokie”, lär ha utövats på de brittiska öarna långt tidigare och hade en boll att spela med istället för puck. Troligen var detta mer åt hållet landhockey och ofta skiljer man begreppen åt med ishockey eller ice hockey på engelska. Ordet puck lär komma från irländska “puc” eller skotska “puck”.

Ursprunget till trots så ligger hockeyns vagga i Montreal, Kanada. År 1875 spelades den första matchen av organiserat format på en skridskobana där. Två lag med nio spelare på vardera sidan skulle göra mål i en bred ram cirka 2,40 meter mot dagens burar som mäter 183 centimeter med höjden 122. Spelet spred sig och fler klubbar bildades som 1883 möttes i vad som kallades det första världsmästerskapen, Carnival Cup.

Upprinnelsen till National Hockey Leauge

Flera ligor för hockey startades mot detta århundradets slut och 1893 korades mästaren av Kanada. Mannen bakom detta arrangemang hade en dotter som var mycket förtjust i spelet. Han hette Lord Stanley of Preston och denne guvernör skaffade en silverpokal för ändamålet. Denna kallades för Stanley Cup ochdet är än idag vad den jättelika bucklan heter, den lyfts till skyarna av varje slutsegrare i NHL där också slutspelet bär det namnet.

Efter lite olika turer med hur ligor skulle organiseras bildades National Hockey Leauge 1917. Föregångaren var NHA (National Hockey Association). Från början var det endast fyra klubbar som gjorde upp om Stanley Cup. Under åren har intresset ökat markant och för närvarande finns 31 klubbar registrerade, 7 av dem från Kanada och 24 från USA. Serien är en så kallad stängd liga utan det svenska systemet med upp- eller nedflyttning. Nya lag måste väljas in.

Hockeyplanen – rinken, och utövarna

Ishockey utövas på en rink som den kallas då den är försedd med en sarg, 120 centimeter hög. Formatet i Europa är standard 30 gånger 60 meter. Fem meter från kortsidan går mållinjen, eller förlängd mållinje som det heter utanför själva målet. Spelplanen är indelad i försvarszon och mittzon. Cirklar för tekning är två i vardera försvarszon och en på mittlinjen. Utanför de båda blå linjerna till försvarszonen finns två tekningspunkter.

Ett lag i hockey består av en målvakt och fem utespelare på rinken. De byter av med dem som sitter i båset, vilket sammanlagt kan innebära 21 spelare per trupp (oftast). Ett lag blir decimerat om en spelare begår brott mot reglerna på olika sätt och denne utvisas. Bestraffad spelare får sitta i utvisningsbåset i 2 minuter (oftast), 5 minuter (i särskilda fall) eller 10 minuter som personligt straff (drabbar inte laget). Även matchstraff finns.

Var någonstans spelas hockey? – Numer inomhus

Förr spelades hockey på uterink och så förekommer även idag om möjligheter finns. Men med tiden byggdes många hallar i Sveriges kommuner, särskilt i södra landsdelarna. De flesta klubbar i junior- och seniorseriespel anser idag att en hall är ett måste. En ishall är dock ett stort ekonomiskt åtagande, varför mindre orter ofta får nöja sig med mindre hallar som kan ta ett litet antal åskådare jämfört med de största.

Att frysa isen var det stora bekymret innan konstfruset kom till. Den första ishallen inomhus med konstfrusen is låg i närheten av frihamnsområdet i Stockholm. En gammal flyghangar kom till pass och kunde användas till hockey med en rink som var 50 gånger 27,5 meter stor, isen var 15 centimeter tjock. Hallen invigdes av Kung Gustav V år 1931 till en match mellan svenska mästarna IK Göta och Södertälje SK.

Detta brukas av spelare i hockey

Förr var ishockeyklubbor gjorda av limmat trä men det duger inte idag. De gick ofta sönder, en toppspelare använde uppemot 100 klubbor under en säsong. Bladet var av hickory och askträ. Senare kom klubbor i aluminium och glasfiber. Nu är det högteknologi som hela tiden förbättras mer och mer. Dagens klubbor består av komposit och kolfiber. Den runda pucken är av gummi, mäter 3 tum i diameter och 1 tum tjock samt väger maximalt 170 gram.

Utrustningen

En hockeyspelare har förutom kläder på sig en skyddsutrustning. Den består av hjälm med visir, axelskydd, armbågsskydd och handskar. Vidare skydd för halsen, suspensoar, vadderade byxor, benskydd samt givetvis skridskor. Målvakten har en särskild hjälm med ansiktsskydd, bröst och halsskydd, stora benskydd, rejäl klubbhandske och plockhandske. Dessutom klubba med blad som är bredare och går en bit upp på skaftet. Matcher leds av en eller två huvuddomare och två assisterande. Dessa är ganska oskyddade förutom hjälm.