Unga hockeyspelare

Unga hockeyspelare

June 4, 2018 0 By Elitserienplay

Sverige har i tider varit en ledande hockeynation med stora meriter inom alla typer av turneringar. Den senaste trofén kammades hem av Tre Kronor tidigare i maj då VM spelades i vårt grannland Danmark. Guldtruppen bestod detta år av ett stort antal NHL-spelare, vilket inte alltid är en självklarhet eftersom alla spelare har olika avtal med sina spelklubbar. Det är Tre Kronors huvudtränare som tar ut spelare till VM, OS och andra viktiga turnerningar.

I Sverige spelas idag hockey på flera olika nivåer där den högsta ligan, SHL, är vår enda proffsliga. Idrotten har utövats i vårt land sedan tidigt 20-tal och antalet licencierade spelare samt domare är idag över 60 000. Både träningar och matcher spelas idag i isrinkar inomhus och det finns totalt sett cirka 350 olika hallar runt om i Sveriges avlånga land. Det styrande organet för ishockeyverksamheten är det Svenska Ishockeyförbundet.

Svensk ungdomshockey

Att svensk hockey varit stark i så pass många decennier har inte bara att göra med vårt fördelaktiga klimat, utan det finns fler aspekter bakom ishockeyns stora roll inom svensk idrott. Ungdomsverksamheten inom ishockeyn runt om i Sverige är ett välfungerande organ som jobbar hårt för att skapa engagemang och intresse för sporten bland svenska barn och ungdomar. Tv-pucken är en klassisk turnering som motiverar spelare att visa upp sig även utanför den regionala gränsen.

Idag finns det totalt 31 olika ishockeygymnasier runt om i Sverige, vilka samtliga har ett särskilt tillstånd för att bedriva undervisning med fokus på idrotten. Fyra av dessa är för flickor, vilket på sätt och vis bevisar att intresset för sporten generellt sett är större bland pojkar. Leksands ishockeygymnasie är ett bra exempel på ungdomsverksamhet som för den som vill satsa har stora chanser att fortsätta inom ishockeyn även efter gymnasietiden.

Från junior till senior

Junioråldern inom ishockeyvärlden är upp till 20 år och i Sverige har vi bland annat Juniorkronorna som representerar landet i junior VM. Det är dock inte ovanligt att spelare yngre än 20 år ingår i Tre Kronor-truppen eller i den egna klubbens herrlag. På landslagsnivå spelar många 18-19 åringar i både junior- och seniorturnerningar. Nivån i juniorspel och seniorspel skiljer sig dock åt, framför allt i det fysiska spelet.

Juniorverksamheten är av stor vikt för alla klubbar som spelar på högre nivå, oavsett om det handlar om svenska SHL (tidigare Elitserien) eller amerikanska NHL. En väl fungerande juniorverksamhet kan generera i värdefulla spelarprodukter för framtiden i klubbens A-lagstrupp. Det är därför inte ovanligt att det satsas enormt med resurser, pengar och engagemang även på juniornivå i ishockey. En blandning av unga och äldre spelare är ofta en bra symbios för ett framgångsrikt ishockeylag.

Unga VM-spelare i NHL

2018 års mästare blev glädjande nog för svenska hockeyfantaster Tre Kronor som i år kunnat visa upp en tämligen starkt NHL-representerad trupp i VM. Flera av landslagets NHL-spelare är dessutom under 25 år, men har redan nått höga höjder när det kommer till meriter och erfarenhet. I stort sett samtliga av dessa har spelat hockey sedan barnsben och majoriteten har dessutom studerat på något av våra svenska ishockeygymnasier.

Värmlänningen Jacob de la Rose är född 1995 och var därmed endast 23 år när han tidigare i veckan fick kyssa VM-pokalen. Sedan 2013 spelar de la Rose till vardags i Móntreal Canadians. Filip Forsberg började sin karriär i sin moderklubb Leksands IF för att idag vara en viktig spelare i Nashville Predators. Även Forsberg hade glädjen att endast 23 år gammal fylla sitt prisskåp med en imponerande VM-medalj.

Ishockey – en lagsport

Med lagsport menas att idrotten utövas tillsammans med andra och ishockey är en typisk lagsport där så kallade kedjor om fem spelare varvas under en match. Det innebär i sin tur att sporten för spelare i de yngre åren blir ett sätt att umgås med kompisarna på. “Hallen” blir helt enkelt stället man träffas och umgås i med klubban i handen och faktum är att gemenskapen bland föräldrar också tenderar bli stark.

Hitta klubb eller förening

Har du ett barn som börjat fundera kring att prova på hockey som fritidssysselsättning kan du leta upp en lokal klubb eller förening för att höra dig för lite närmare kring ungdomsverksamheten. Det kanske i vissa fall inte finns någon grupp för just ditt barns ålder, men vanligtvis spelar flera åldersgrupper tillsammans i de yngre åldrarna. Först när barnen når åldern då riktiga matcher börjar spelas brukar åldersgrupperna delas upp mer.