Regelverket i hockey

Regelverket i hockey

June 4, 2018 0 By Elitserienplay

Svenska Ishockeyförbundets officiella regler är, om inte som en hel men en halv roman, omfattande drygt 150 fullmatade sidor. Av den digra samlingen ska vi här endast redogöra för de viktigaste och hoppar över sådant som rör tidtagning, sekretariat, turneringsbestämmelser och den typen av innehåll. Regelverket är mycket detaljerat, vilket krävs i dagens högt ställda förväntningar. Det gäller att gardera varje situation som kan uppstå både under och vid sidan av spelet.

I hockeyns ungdom mot slutet av 1800-talet och in en bit på 1900 var reglerna tämligen få. Som med mycket annat tillkommer komplement vartefter spelet utvecklas. Totalt behandlar regelboken 12 viktiga huvudavsnitt som följs av en rad bilagor och tolkningar. Här tar vi upp de mest oumbärliga punkterna och hoppar över bestämmelser om klubbans utseende och vikt, spelarnas utrustning, utförande av förlängning och straffslag som matchavgörande med mera.

Hur man får spela och målvaktens rättigheter

Utespelare är tillåten att stoppa en puck med handen för att droppa ner den till sig själv, men inte att fösa eller slå den till en medspelare och inte i mål. Att sparka pucken med skridskon är tillåtet men inte vid tekning och man får inte göra mål med en spark, då döms målet bort. Klubban får användas till att haka upp motståndarens men inte till att slå på denne.

Målvakten har rätt att fånga pucken med plockhandsken eller att blockera den på annat sätt, men kan också släppa den tillbaka i spel. Framför målburarna är målgården utmärkt med en röd linje och dessutom färgad. Räknat från målets mitt går den i en cirkel med en radie om 180 centimeter ner till den förlängda mållinjen som också är röd. Denna är målvaktens privilegium, där får han inte tacklas och en motståndare får inte vistas där.

Bli utvisad för ojuste spel

Regelboken omfattar drygt 50 olika regelbrott. Domaren beivrar olika sorters förseelser med utvisning. De vanligaste som renderar ett straff på två minuter i utvisningsbåset är: Crosschecking, vilket är när en spelare tacklar motståndaren med sin klubba. Elbowing, att tackla motståndaren med armbågen. Fighting, att slå en motspelare under spelet eller när det är avblåst. High sticking, att med sin klubba över axelhöjd träffa en spelare i det andra laget.

Holding, att hålla fast sin motståndare med armarna, att låsa fast denne. Hooking, att bromsa upp en spelares kropp med sin klubba, om benen slås undan med klubban blir det tripping. Interference är att hindra en spelare på ett i och för sig juste sätt men då denne ej är puckförare. Slashing uppstår när klubban svingas på ett farligt sätt och träffar motståndaren. Vidare är det inte tillåtet att spela med trasig klubba.

Tiden i syndabåset

En utvisningstid beräknas efter matchklockan för tid då pucken är i spel. För mindre förseelser utdöms 2 minuters straff men en spelare kan också ådömas dubbelt straff för två regelbrott. Exempelvis en avvaktande utvisning för tripping och sedan fighting eller ruffing när spelet är avblåst. Dessa kallas för det mindre straffet. Större straffet är på 5 minuter och drabbar laget vid allvarligare förseelser som för mycket farligt spel mot motståndaren.

Missconduct penalty är ett personligt straff på 10 minuter. Exempel: en spelare som blir utvisad på 2 minuter protesterar kränkande. Då drabbas bara laget av 2 minuters spel med decimerat manskap men spelaren får sitta kvar längre i utvisningsbåset. Match penalty är diskvalificering för resten av matchen. Det drabbar laget med 5 minuter med en man mindre på isen. Lagstraff kan utdömas om ett lag har för många spelare på isen samtidigt.

Offside och tekning

Offside är en regel som reglerar hur pucken får föras in i anfallszonen. När en spelare åker över den blå linjen som markerar zonen, eller när pucken spelas över den, får inga andra medspelare befinna sig inne i zonen. Då blåses spelet av och det blir tekning, en procedur som alltid är den som sätter i gång spelet vid match- eller periodstart eller när spelet stoppats av vilken anledning som helst.

Amerikanska och europeiska rinkar

Amerikanska och europeiska rinkar har olika mått och längre bak i tiden fanns fler varianter. De amerikanska är 4 meter smalare, men 1 meter längre. Måtten avspeglar sig i sättet att spela men av allt att döma anpassar sig spelarna snabbt oavsett om de är mer vana vid det ena. Målburarna har identiska mått, de mäter 183 centimeter (6 fot) på bredden räknat från insidan av stolparna och 122 centimeter (4 fot) på höjden.