NHL – världens bästa hockeyliga!

NHL – världens bästa hockeyliga!

June 4, 2018 0 By Elitserienplay

NHL, eller National Hockey League som den egentligen heter, är världens största hockeyliga. Varje år är det 31 lag från USA och Kanada som gör upp om den eftertraktade Stanley Cup-pokalen. Det räknas som en av de svåraste titlarna du kan vinna då bara grundsäsongen är hela 82 matcher lång. Lägg där till ett tufft slutspel där varje omgång avgörs efter vilket lag som är bäst över 7 matcher.

Till skillnad från sporter som fotboll och handboll finns det i NHL inget traditionellt seriesystem där de sämsta lagen blir nedflyttade och ersätts av de bästa lagen från serien under. Istället är det alltid samma lag som spelar i NHL år efter år. Hamnar du i botten av ligan får du istället börja välja spelare nästa säsong i vad som kallas draften där nya spelare får kontrakt med NHL.

Historien bakom NHL

NHL grundades redan 1917 när fyra kanadensiska lag på ett möte bestämde sig för att skapa en gemensam serie. Det fanns redan en tidigare hockeyliga kallad NHA men dessa lag var inte nöjda med hur den var uppbyggd. Hockeyn såg väldigt annorlunda ut på den tiden och spelarna hade till exempel inga hjälmar på sig under matcherna. Till skillnad från dagens tre perioder bestod varje match bara av två halvlekar.

1924 anslöt sig det första amerikanska laget till ligan i form av Boston Bruins. Detta på grund av att grundarna ville expandera ligan till 8 lag. Efter ytterligare två säsonger så började ligan ta form så som vi känner den idag. Då delades lagen in i två grupper och sedan möttes de mest framgångsrika i ett slutspel där priset var att vinna Stanley Cup. Sedan dess har ligan fortsatt växa och idag deltar 31 lag.

Hur är en säsong uppbyggd?

Idag är ligan uppdelad i en eastern conference och en western conference som baseras på lagens geografiska läge. Dessa konferencer är sedan uppdelade i ytterligare två mindre divisioner. Grundserien inleds normalt i början av oktober och pågår under 82 matcher. Totalt är det 16 lag som sedan går vidare till slutspel baserat på resultatet under säsongen. De tre bästa lagen från varje division går vidare till slutspel tillsammans med ett antal wild cards.

Under slutspelets första två matcher kan bara lag som kommer från samma konferens möta varandra. Detta är på grund av att det varje år ska utses en mästare i varje konferens. I maj möts dessa två segrande lag i Stanley Cup-finalen som följs av miljoner tittare över hela världen. Det mest framgångsrika laget i historien är Montreal Canadiens som har tagit hem titeln hela 24 gånger sedan ligan började.

Vad händer efter säsongen är slut?

Efter att en Stanley Cup-mästare har utsetts får det segrande laget en pokal där deras namn står ingraverade. Alla spelare får sedan låna med sig pokalen hem en stund så det är inte ovanligt att se pokalen på besök i Sverige. Förutom pokalen så får alla spelare och flera medlemmar runt laget varsin ring som de designat själva. Denna är mycket värdefull och priset ligger på cirka 25 000 dollar.

Efter säsongen är slut är det dags för draften i juni. Detta är alla klubbars chans att knyta till sig unga talanger. Här väljer alla lag i tur och ordning de spelare som de är intresserade av att skriva kontrakt med. För att ligan ska bli så jämn som möjligt är det alltid det lag som gjort sämst ifrån sig föregående säsong som får välja först. Inga lag får välja samma spelare utan turordning används.

Fans och intresse världen över

NHL har länge varit ansedd som världens bästa liga som varje år lockar till sig de bästa spelarna från hela världen. Bara i USA så ses Stanley Cup-finalen av cirka 10 miljoner människor. Men intresset för ligan är stort även utanför Nordamerika. I Sverige köps tv-rättigheterna upp varje säsong av någon lokal tv-kanal som gör det enkelt för svenskar att följa säsongen. Detta trots att det ofta är stora tidskillnader med matchstart på natten.

Varför NHL är värt att följa

Det som gör NHL så speciellt är att alla världens bästa hockeyspelare samlas här, vilket också innebär att du har chans att se den bästa hockeyn. Det är också en otroligt krävande liga och det sägs att Stanley Cup är den svåraste pokalen att vinna. Säsongen är lång och sporten är tuff och påfrestande för spelarna. Slutspelet är också extra spännande då det avgörs över 7 matcher och inte bara en som i många andra sporter.