Hockeyns framtid

Hockeyns framtid

June 4, 2018 0 By Elitserienplay

Hockey har utvecklats en hel del från det utomhusspel som det var vid slutet av 1800-talet, när man spelade med frusna fötter och böjda trädgrenar. NHL firar sin 100:e säsong och det är ofattbart att föreställa sig ett spel utan de regler och spelsätt som finns idag. Sporten som innan främst spelades i Nordamerika, där det är en av de största sporterna, har sakta men säkert spridit sig runt om i världen.

I USA så är hockey idag en mycket populär sport även vid soliga platser såsom i Arizona och Kalifornien. Generellt så har spelarna blivit större, snabbare och starkare, medan deras utrustning har blivit lättare och säkrare. Coaching av ishockey har blivit mer komplext och det krävs en hel del kunskap och strategitänk för att leda ett hockeylag. Spelarna tränar för en specifik nisch ute på isen, såsom anfallare eller back.

Utrustningen förändras hela tiden

Förr så använde sig spelarna av en utrustning som var byggd av läder och trä. Med andra ord så var det säkerligen varken den smidigaste eller säkraste utrustningen som spelarna kunde använda sig av. Idag är utrustningen inte lika tung som tidigare och med all säkerhet mycket mer hållbar och säker för spelaren vid tuffa tacklingar. Man strävar hela tiden efter att utveckla utrustningen så den blir ännu lättare att bära.

Framtiden kommer alltså att erbjuda utrustning som blir lättare, smidigare att använda och enklare att röra sig med på isen. Samma sak gäller klubban som spelarna använder. Spelarna kan hantera och skjuta pucken som aldrig tidigare. Vikten, böjningen och pisken på klubban gör att skytten blir mer exakt och får ut mer energi i varje skott, vilket gör det till en mardröm för målvakten, oavsett nivå. Framtiden för hockeyn är helt enkelt säkrare för spelaren.

Mätvärden som gör skillnad

För nästa generations NHL-stjärnor kommer det att handla om data. Förutom mål och assist kommer det att finnas en hel mängd mätvärden som kan hjälpa till att analysera en spelares hälsa, fitness, sömn- och matvanor och mycket mer. Och detta är bara början på hur träning och kondition framöver kommer att räknas och rankas mellan spelarna. Det finns många mätvärden som nu lätt kan extraheras genom teknik och genom idrottsvetenskap, vilket ska skapa mer effektivitet.

Som ett resultat har man en bransch som lär sig på ett helt nytt sätt gällande hockey och verkligen hjälper sporten att utvecklas. Den konkurrenskraftiga karaktären som alltid pågår i bakgrunden mellan olika idrottare kan nu mätas på ett helt nytt sätt och många företag väljer att satsa på att räkna ut spelarnas perfekta nisch genom data. Som ett resultat lär man sig mycket om hur man förbättrar muskelminnet och hastigheten.

Behöver sporten bli mer populär?

Vissa personer som är insatta inom sporten menar på att populariteten bland de unga inte är lika stor som förr. Det är inte lika ofta en ung individ idag vill gå och titta på hockey, istället verkar fotboll vara favoriten bland de yngre åldrarna. Detta är något som ishockeyförbunden runt om i världen arbetar med att förbättra. Man försöker anpassa sporten till nya sociala medier, vilket förhoppningsvis ska leda till fler åskådare.

Om unga personerna idag inte har ett intresse för sporten så kommer det i framtiden bli allt svårare att skapa nya spelare. Det gäller att man redan som ung får ta del av hockeyvärlden, får gå på matcher med sina föräldrar och njuta av allt som denna miljö har att erbjuda. Vidare så arbetar man också med att locka åskådare på ett mer interaktivt sätt, både när man ser matchen live och via tv.

Ny teknik inom sporten

Sport- och teknikpublikationer har givit en glimt av vad som kan komma inom de närmsta åren inom hockeyn. Det handlar om slitstarka sensorer som tillhandahåller realtidsdata. Det finns redan sådana utvecklade, men i framtiden kommer de att bli mycket mer sofistikerade – möjligen med hjälp av kvantdatorer i deras analyser. Skridskor kommer att anpassas ytterligare för enskilda spelares spel och biomekanik. Klubban kan komma att ha smalare axlar ovanför bladet, nästan som golfklubbor, för ytterligare energiöverföring.

Sammanfattning av hockeyns framtid

Hur kommer hockey att se ut under de närmaste 15-20 åren? Utan tvekan kommer nya framsteg inom sporten att leda till ett ännu snabbare och mer spännande spel. Hockeyn befinner sig i spetsen för många nya tekniker, där vissa till och med kommer att kunna användas inom andra områden än bara hockey (speciellt när det gäller användning av data). Utrustningen kommer att bli smidigare och lättare att använda, vilket leder till mer rörliga spelare.