De mest kända hockeyspelarna i världen

De mest kända hockeyspelarna i världen

June 4, 2018 0 By Elitserienplay

Ishockey, eller hockey som det brukar kallas i lite vardagligare termer, är tillsammans med fotboll en av våra största nationella sporter och lockar stor publik på arenorna. Idag spelas hockey på flera nivåer i Sverige där den högsta serien kallas för SHL (tidigare Elitserien), men spelare som uppnår en viss nivå brukar även lockas av att bege sig över Atlanten för att spela som proffs i Nordamerikanska NHL.

När det kommer till landslagsammanhang där Tre Kronor ställs mot andra nationer i olika turneringar sätts ett lag samman med våra absolut bästa svenska hockeyspelare och det innebär att laget blandas av spelare från olika proffsligor. Med andra ord spelar svenska hockeyspelare från SHL tillsammans med svenska proffs från exempelvis NHL. Hockey VM är en av de absolut viktigaste turneringarna på landslagsnivå och då möts världens främsta hockeyspelare.

Svenska legender

Sverige har i tider varit en ledande nation inom ishockey och vi kan stoltsera med riktigt stora legender under åren som gått. Peter “Foppa” Forsberg är namnet på mångas läppar när det kommer till Sveriges mest kända hockeyspelare och många vill även hävda att han är vår genom tidernas bäste spelare. Foppa har två OS-guld i bagaget samt två VM-guld med Tre Kronor och under tiden i NHL kammade han hem Stanley Cup två gånger.

Börje Salming är en annan svensk hårding till hockeyspelare som utan tvekan hör till eliten när det kommer till mest kända spelare genom tiderna. Faktum är att han 2008 valdes in i “Team of the Century” tillsammans med mäktiga legender som Wayne Gretsky. Med 17 år i NHL och en hedersplats i internationella ishockeyförbundets Hall of Fame kan inte Salming anses vara annat än en sann legend och stolthet för svensk ishockey.

Utländska legender

Wayne Gretsky är nog den som flest ishockeyfans utnämner som världens genom tiderna bästa hockeyspelare. Detta är knappast något vi bör argumenta om i allt för hög grad med tanke på att kanadensaren vunnit en hisnande lång lista av troféer. Han är bland annat den enda spelare som har lyckats med miraklet att samla på sig mer än 200 poäng under en enda säsong i NHL – och han gjorde det så många som fyra gånger!

Den tjeckiske hockeyspelaren Jagomir Jagr är även han ett namn som ända sedan hans debut i NHL som 18-åring imponerat med sitt trolleri på isen. Jagr har dessutom spelat i ett antal NHL-klubbar såsom New York Rangers, Washington Capitals, Pittsburgh Penguins och Philadelphia Flyers. Tjecken har genom åren fått stor respekt för sin stora talang med klubban; den svenska storspelaren Mats Sundin har bland annat hyllat Jagr som en av NHL:s bäste ytterforwards.

Aktiva svenskar i NHL

Svenska ishockeyspelare är välrepresenterade i världens största liga, NHL, och faktum är att endast tre lag av totalt trettio klubbar står utan någon svensk i sin uppställning. Henrik “Zäta” Zetterberg spelar för Detroit och kan beskrivas som en av veteranerna när det kommer till svenskar i NHL. Trots hans många år som proffs är han dock fortfarande att räkna med, precis som Henrik Lundqvist i New York Rangers.

Nicklas Bäckström, brynäsaren som inte bara är en playmaker utan även grym i defensiven, är sedan sin debut i NHL 2004 en av våra mest kända aktiva hockeyspelare. Den offensiva backen Erik Karlsson är en annan stor spelare som blivit extremt hyllad de senaste åren. Faktum är att Karlsson är en av de spelare det surras mest om i hela NHL just nu efter hans magiska decennie i Ottawa Senators.

NHL-spelare i VM

I år har Tre Kronor haft turen på rätt sida då de fick med sig ett större antal NHL-spelare till den guldiga VM-turneringen i Danmark. Att proffsen har möjlighet att delta i VM är dock ingen självklarhet då allt beror på den enskilde spelarens avtal och villkor med sin klubb. Det har hänt flertalet gånger att Tre Kronor fått lov att ställa upp med en svag NHL-representation under turneringar.

VM – en chans att synas

Stora landslagsturneringar är en möjlighet för yngre talanger som kommit med i Tre Kronor att visa upp sig. Att alla spelare får spela under turneringen är inte alls självklart, det finns alltid så kallade “bänkvärmare” som i värsta fall inte får spela en enda minut. Det är däremot ett gyllene läge att ge järnet om chansen väl öppnar sig; några av världens mest kända hockeyspelare har fått sitt stora genombrott i de större turnerningarna.