Allt om hockey i Sverige och världen

Allt om hockey i Sverige och världen

June 4, 2018 0 By Elitserienplay

En ganska stor sport sett till spridning i olika länder världen över är ishockey, eller bara hockey som det även benämns. Men om man ser till antalet utövare så finns det en hel del idrotter med fler antal deltagare numerärt sett. Länder som utövar hockey på is finns i Nordamerika, Europa och norra Asien plus Sydafrika. För närvarande har 50 länder organisationer och lag som deltar i internationella mästerskap, främst VM.

På nationell nivå existerar serier/ligor där många av dem är professionella och inte enbart huserar egna spelare. De mest kända bland dem är amerikanska NHL, som också betraktas som den mest framstående. Ryska KHL, svenska SHL och finska FM-ligan kommer efter i rang. Asiatiska länder samarbetar i Asia Leauge men har även många spelare i Ryssland. Danmark som visade framfötterna ordentligt i de egna arrangerade världsmästerskapen nyligen organiserar hockeyn i Metal Ligaen.

Mästerskapens utveckling – världen och Sverige

I Sverige tillkom de första mästerskapen från och med 1922 då IK Göta segrade. Att ishockeyn kom igång i landet och blev en av de främsta nationalsporterna grundades vid de Olympiska sommarspelen (!) i Antwerpen 1920. Då lyckades ett gäng mest bestående av bandyspelare hävda sig väl. Från det var ishockey med på programmet under vinter-OS i alla spel, och gällde även som VM fram till och med 1968.

Numer är Svenska Hockeyligan den nationellt högsta serien för herrar (SDHL för damer). Tidigare hette det Elitserien som drog igång säsongen 1975/76. Då hade lagen varit uppdelade i division 1 norra respektive södra sedan 1944. Från starten 1922 hette högsta serien Klass 1 och sedan (faktiskt) Elitserien 1934/35. Så blev det Svenska Serien fram tills andra världskriget började gå mot sitt slut. På den tiden spelades matcherna på utomhusrink och måste ställas in tre gånger.

Världens mästerskap och världens bråk

VM har arrangerats separat sedan 1931 och ingått i OS sedan 1920. Från och med 1972 spelades dubbla mästerskap under OS-åren. Under sju år deltog inte Kanada och uteblev också på OS-hockeyn två gånger på grund av ett bråk om professionella spelares deltagande eller inte. Sovjetunionen tog guld i 18 av 22 mästerskap, Tjeckoslovakien 4 innan Sverige bröt sviten med att vinna sitt 4:e guld i Wien 1987.

Sverige räknar den tiden som de moderna mästerskapen och knep titeln två gånger i rad 1991 och 1992. Dock kom Tjeckien att vinna tre gånger i rad följt av första slovakiska guldet i Göteborg 2002. Kanada skakade av sig meningsskiljaktigheterna och segrade 1994 och 1997 följt av 2003 och 2004 samt 2007. Finland fick hänga på sig guldmedaljerna första gången 1995 i Stockholm. Det skulle dock dröja tills 2011 innan bedriften kunde upprepas.

Senaste aktuella 10 åren i VM

Vi har sett Ryssland ta hem bucklan fyra gånger, Kanada och Sverige två vardera och med ett guld hittar vi Finland och Tjeckien. År 2008 spelades VM för första gången (!) i Kanada. Finalen blev ett oerhört spännande drama mellan Kanada och Ryssland. En fullsatt arena såg ryssarna hämta upp underläge i tredje perioden. Det krävdes förlängning efter lika 4-4 vid ordinarie matchtids slut. I gastkramande sudden death lyckades ryssarna sätta den avgörande pucken i mål.

Lika dramatiskt blev det inte när Finland och Sverige delade på VM 2013. För första gången tog sig Schweiz till final men där blev Tre Kronor för starka, resultatet 5-1 och svenskt guld. År 2015 i Prag fick kanadensarna rejäl revansch på ryssarna och slog ut dem i finalen med 6-1 och av bara farten besegrades finnarna året därpå i Ryssland som bara fick brons. Sverige besegrade Kanada efter straffläggning och blev världsmästare 2017 i Köln.

Internationell hockeys bakgårdar

I skrivande stund avgörs VM i Danmark, gällande toppdivisionen. De lägre serierna har dock redan avslutats och vi kommer nästa år att få se Storbritannien och Italien som flyttats upp efter att ha kommit etta och tvåa i division 1 A. De ersätter Sydkorea och Vitryssland som åkte ur det redan färdigspelade gruppspelet i Danmark. Polen kom sist i den serien och ersätts av Litauen som vann grupp B.

Botten som är på väg upp eller ner

I de allra lägsta skikten av internationella mästerskap kämpar tämligen okända länder för uppflyttning eller existens. Nederländerna flyttas upp ett steg från division 2 grupp A och Island åkte ur. I grupp B blev Spanien premierade och Luxemburg kom sist. Division 3 såg Georgien som etta och Hongkong sist. I division 3 som kallas kval tog sig Turkmenistan upp ett steg men övriga tre länder kunde inte åka ur då ingen lägre serie finns.